LGS 2023’e Nasıl Hazırlanmalıyız?

13.02.2023
397
LGS 2023’e Nasıl Hazırlanmalıyız?

2023 LGS 1. Dönem konularını kapsayacak! Peki Bundan Sonra LGS Sürecini Nasıl Yönetmeliyiz!

Değerli velilerimiz, sevgili gençler! Öncelikle tüm ülkemize geçmiş olsun. Rabbim ölenlere rahmet yaralı vatandaşlarımıza sağlık ihsan etsin. Bu yazımızda Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından alınan son karardan ve yapılan açıklamadan sonra LGS (Liselere Geçiş Sınavı) sürecini nasıl yürütmeliyiz? Neler yapmalıyız? Bu ve daha birçok soru aklımızı kurcalıyor. Bu sorulara karşı neler yapabileceğimizi maddeler halinde ele alıp değerlendirelim.

1. Milli Eğitim Bakanımız Mahmut ÖZER Bey’in açıklamaları doğrultusunda bundan sonra çalışmalarımız 1. dönem konularına yönelik olacak. Yani 2. dönemi unutalım. Bu durumu iki yönlü okumak lazım. Birincisi konu ve kazanım sayısı tüm yılı kapsamadığı için işimiz daha kolay. İkincisi ise aynı konulardan daha fazla sorulara yer verilmesi durumu olacağından özellikle sayısal derslerde Fen Bilimleri ve Matematikten seçici soruların yer alması olarak karsımıza çıkacaktır. Tabi ki Türkçe dersi için de aynı şeyi söylemekte fayda var. Peki, ne yapabiliriz?
Bol tekrar, ayrıntılara ağırlık vermek ve mümkün olduğunca fazla soru çözmek bizi bu yarışta öne geçirecektir.

2. Elimizdeki kaynaklardan 1. dönem konularını tekrar edeceğiz. Yayınevleri Mart ayı başına kadar 1. Dönem konularını içeren soru bankaları ve branş denemelerini öğrencilerimizin kullanımına hazırlayacaklardır diye düşünüyorum. Bu konuda endişe duymaya gerek yok.
Burada ders kitaplarınız oldukça önemli MEB kitaplarını kastediyorum. Mutlaka zaman zaman göz gezdirin. Özellikle Fen Bilimleri ile sözel derslerden ders kitaplarınızı ihmal etmeyin. Peki neden? Çünkü kitaplarımızda yer alan bir metin incelemesi, hatıra türünden nakledilen örnek olaylar, vecizler, ya da çeşitli görseller ve tablolar LGS sınavında karşımıza soru olarak gelebilir.
3. Branş denemesi ya da fasikül denemeleri 1. dönem konularına ağırlık verecek şekilde olmasına dikkat edelim.
4. Özellikle 1. dönem kamp tekrar kaynaklarına yoğunlaşalım bu tarz kaynaklardan alalım ve mutlaka çözelim.

5. Soru bankalarımız yoksa yeni soru bankaları alalım.
6. Çeşitli yayın evleri dijital ortamda kaynak indirmenize izin veriyor. Bu kaynakları tarayalım, indirme yapalım ve eş zamanlı bir program dâhilinde bu kaynaklardan soru çözümü yapalım.

7. 1. döneme ait yayın evlerinin yapmış olduğu deneme sınavlarını dijital ortamda temin edelim, indirelim. Çıktı imkanımız varsa çıkartalım ve mutlaka süre tutarak sözel ve sayısal oturumlar şeklinde çözelim. Oturumlar arasında 15-20 dakika mola verelim. Verdiğimiz ara kesinlikle 20 dakikayı geçmesin. Denemelerin zorluğu moralinizi bozmasın LGS de soruların net, kazanımlara uygun ve özgün sorular olacağını düşünürsek sınavda daha iyi yapacağınızı da belirmek isterim.
8. Sözel alan için de İnkılâp Tarihi dersi için de eski yıllarda olan SBS ve özellikle TEOG 1. dönem ve 2. dönem sınavlarını indirip çözelim. 1. TEOG sorularını rahatlıkla çözebilirsiniz.

9. Peki velilerimiz 20 şubata kadar olan bir haftalık zaman zarfında ve sonrasında ne yapmalı? Okullarımızda ki sınıf rehber öğretmenlerimizle diyalog halinde olsunlar. Öğrencilerimiz sanal alemde kaynak, dijital kitap, 1. dönem yapılan kurumsal deneme sınavları, branş denemeleri ve video çözüm kanalları gibi taramaları yaparak hem zaman yönetimine katkıda bulunmuş hem de çocuklarımızı gereksiz ekranlardan uzak tutmuş oluruz. Böylece değerli anne ve babalarımız da sürece katkıda bulunmuş olurlar.
Telaş etmeye gerek yok! Pandemi sürecinde de sınav sadece 1 dönem konularını kapsıyordu ama çocuklarımız evlerinde idi 20 şubattan sonra inşallah okullarımız açılacak ve süreç okullarımızda öğretmenlerimiz tarafından yürütülecektir.

İbrahim TÜRKSOY / Sosyal Bilgiler Öğretmeni

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.