2024 LGS Tercihlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

2024 LGS Tercihlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Değerli velilerimiz sevgili gençler.
2024 LGS sonuçları bugün açıklanacak ve tercih süreci başlayacaktır.
2020-2021 yıllarının ortalaması bir dilim sonucu ile karşılaşacağınızı tahmin ediyorum.
Sınav sonuçlarını birlikte göreceğiz ama sınavdan daha zor ve kritik olan şey tercih dönemidir.
Peki 2024 LGS tercihlerinde nelere dikkat etmeliyiz.
Dilerseniz maddeler halinde kısa kısa bu noktalara değinelim:
1. Okulların yüzdelik dilimleri çok sapmayacaktir buna dikkat edelim ve *Türkiye Geneli* yüzdelik dilimine göre tercih yapalim. İl dilimi de tabi ki önemli ilinizde sınava giren öğrenci sayısı ile diliminizi oranladiginizda yaklaşık il siranizi bulursunuz bu da tercih yaparken size yardımcı olacaktır.
2. Yüzdelik diliminizin altında ve üstünde yer alan okullardan mutlaka tercih yapın, kesin gelir diye düşünerek riskli tercih yapmayın. (Hayali, mantıklı ve garanti tercih yap) örneğin : Diliminiz %1 ise %0.50 dilimlik üstten %2-3 dilimlik alttan okullara mutlaka yer verin.
3. Okulların dilimleri önemli ama tek ölçü değildir bunu unutmayalım.
4. Tercih listesi oluşturalım ve listemizdeki bu okulları mutlaka gezelim.
5. Gideceğimiz okulların YKS başarısı hakkında bilgi toplayalım.
6. İlgili liselerin 9. Sınıftan itibaren öğrenci takip sistemi var mı yok mu araştıralım.
TYT ve AYT son yılda değil 4 yıla yayılarak kazanılır bunu unutmayalım.
7. Sinif rehber ve okul rehberlik sistemi hakkında bilgi alalım. Rehber öğretmenler ne kadar ilgili ve etkili sınıf rehber öğretmenleri 9 dan alıp 12 ye kadar götürüyor mu bunu mutlaka soralım.
8. TYT ve AYT kursları sistemli yapılıyor mu bilgi alalım. YKS süreci çok daha zor ve pahalı bir hazırlık sürecidir. Bu nedenle okulların kurs ve takip sistemleri ciddiyet gerektirir. Bunu en iyi yapan okulu tercih edelim.
9. Ulaşım ve pansiyon durumunu göz önüne alalım.
10. Sosyal kulüpler ve ulusal uluslar arası projelerini dikkate alalım.
11. STK ve mezun desteğine dikkat edelim.
12. Mezun öğrencilerin üniversite sınavına giriş dilimlerini dikkate alalım. Mesela %0.20’lik dilimle ilgili okula yerleşen bir öğrenci YKS de kaçlık dilimde yer aldı ve hangi üniversiteye yerleşti.
13. Tercih klavuzunu mutlaka okuyalım ve yeni açılan ya da proje listesine dahil edilen okulları ve kontenjanlarını gözden kaçırmayalım.
14. Tercih yükseltme olan 1. ve 2. Nakil dönemlerini kaçırmayalım. Bu dönemde yaptığımız tercihlerin ilk kazandigimiz okul hakkımızı etkilemediğini de bilelim.
Değerli velilerimiz sevgili öğrencilerimiz maddeleri artırmak mümkün belirtmiş olduğumuz bu sorulara ilave sorular ekleyerek okulları gezelim ve bu sorulara en iyi cevap veren okulları tercih listemize dahil edelim..Tercih dönemini iyi değerlendirerek tercihinizi yapmanızı ve mutlaka bir uzman tarafından da değerlendirildikten sonra onaylatmanızı tavsiye ederim. Herşey gönlünüze göre olsun.
İbrahim TÜRKSOY-Şehit Cennet Yiğit İHO-Sosyal Bilgiler Öğretmeni