Sosyal İletişim Kuralları

İster manavda bir yabancı ile konuşurken ister bir arkadaşınız ile kahve içerken bütün insanlar saygı gösterilmesini hak eder.
İletişim hem beden hareketlerini hem de sözlü ifadeyi kapsar. (Konuşurken karşınızdaki insana bakın ve kollarınızı kavuşturmayın )
Normal hızda konuşulmalıdır. (ne çok hızlı ne çok yavaş.)
Karşıdaki insanı olumlu bir şekilde etkilemeye çalışmak, insanın kendisi olmasına engeldir. (Karşınızdaki kişi üzerinde bıraktığınız izlenimi fazla düşünmeyin.)
Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden dile getirilmelidir. Kişi ile konuşmaktan keyif aldığınızı belirtmek önemlidir.
Muhataba içten ve samimi iltifat edilebilir. (Karşılaştırma yada değerlendirme yapmamaya özen gösterin; örneğin, “Kazağının ne kadar eski olduğu düşünülürse gayet iyi duruyor .)
İltifat alındığında fazla alçak gönüllü olunmamalıdır. (İltifatın gerekmediğini açıklamaya çalışmayın. Basit bir “teşekkürler” hem yeterlidir.)
Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurarak, kişi ile özel olarak konuşmaya özen gösterilir.
Yakıştırma yapmaktan kaçınmalı ve sorunları kişiselleştirmemelidir. ( Birisi sizi eleştirdiğinde sakin olun. Savunmaya geçmemeye özen gösterin. Eğer kişi sizi insanların içinde ve kabaca eleştiriyor ise içgüdüsel olarak reaksiyon göstermek isteyebilirsiniz fakat en iyisi basitçe “Düşünceni özel olarak bana iletmeni tercih ederdim” deyin.)
Her zaman “Lütfen” ve “Teşekkür ederim” denmelidir.
Öksürürken yada esnerken ağzı kapatmak, hemen eli yıkamak gereklidir. (Bu hem görgü hem de temizlik kuralıdır.)