Mustafa Kemal’in Çocukluğu

 https://youtu.be/1LTq5MX-RRw

MUSTAFA KEMAL’İN ÇOCUKLUĞU

Babası Ali Rıza Efendi annesi Zübeyde Hanım’dır. Babası önce gümrük memurluğu sonrada tüccarlık yapmıştır. Zübeyde Hanım ev hanımıydı.

Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğdu. Ailesi Rumeli’nin Türkleştirilmesi için Anadolu’dan gönderilen Türkmen’lerdendir.

Mustafa Kemal’in kendisinden başka 5 kardeşi oldu; Fatma, Ahmet, Ömer, Naciye, Makbule.

 

MUSTAFA KEMAL OKULDA

Mahalle Mektebi: Geleneksel eğitim veren bir okuldur. Annesinin isteği üzerine ilk olarak bu okula gitmiştir.

Şemsi Efendi Okulu: Modern eğitim veren, Selanik’in ilk özel Müslüman okuludur. Babasının isteği üzerine bu okula gitmiştir.

Selanik Mülkiye Rüştiyesi: İlkokuldan sonra bu okula devam etmiştir. ( Rüştiye = Ortaokul). Bu okulda okurken gizlice askeri okulun sınavlarına girmiş ve kazanmıştır.

Selanik Askeri Rüştiyesi: Mustafa bu okulda, zekâsı ve üstün yetenekleriyle öğretmenlerinin sevgisini kazandı. “Kemal” adını bu okuldaki matematik öğretmeninden almıştır.

Manastır Askeri İdadisi: Mustafa Kemal, Selanik Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra, 1896 yılında Manastır Askeri İdadisine (lise) başladı. Mustafa Kemal derslerde gösterdiği basarıyla hem öğretmenlerinin hem de arkadaşlarının takdirini kazandı. Bu okulda sınıf arkadaşı Ömer Naci sayesinde edebiyata ve hitabete ilgi duydu. Fransızca özel dersleri aldı. Tarih öğretmeni Kolağası Tevfik Bey’in tarih bilgisi onda tarih bilinci uyandırmıştır. İdadide başlayan bu tarih sevgisi hayatının sonuna kadar artarak devam etmiştir. Askeri İdadi’de okurken Fransız yazarlar ile Türk Milliyetçiliği üzerine de Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul gibi yazarları okumuş ve etkilenmiştir.

İstanbul Harp Okulu: Manastır Askeri İdadisini bitirdikten sonra 1899 yılında Harp Okulu’na girdi. 1902 ‘de Teğmen rütbesiyle mezun oldu.

stanbul Harp Akademisi: Harp Akademisinde okurken derslerinin yanı sıra, ülkenin içinde bulunduğu siyası durum ve sorunları ile yakından ilgilendi. Mustafa Kemal, Harp Akademisini kurmay yüzbaşı olarak bitirdi (11 Ocak 1905). Böylece orduda görev almaya hazır bir kurmay subay oldu.

 

Atatürk’ün yetiştiği dönemde Osmanlı Devleti sınırları içinde farklı özelliklerdeki okullar mevcuttu. Bir tarafta dini derslerin ağırlıkta olduğu mektep ve medreseler; diğer tarafta Batı tarzı okullar, askeri okullar ve çeşitli meslek okulları vardı. Bunun yanında azınlık okulları ile yabancı okullar da faaliyetteydi. Bu okulların her biri kendi amaçları doğrultusunda eğitim yapıyordu.

Bu durum Atatürk’ün yetiştiği dönemde ülkede eğitim birliği olmadığını gösterir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.