Mustafa Kemal’in Askerî Hayatı Tablo
Mustafa Kemal’in Askerî Hayatı Tablo
Altın Karma Yayınları 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi Etkinlikli Soru Bankası Örnek Sayfalar
Altın Karma Yayınları 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi Etkinlikli Soru Bankası ÖRNEK SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.
1. 1905 yılında İstanbul Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu ve ilk görev yeri olan Şam’daki 5. Ordu’ya atandı.
Burada Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. (liderliği, teşkilatçılığı, vatanseverliği)
2. 1907 yılında merkezi Manastırda bulunan 3. Ordu’nun Selanik’teki şubesinde görev yaptı. İttihat ve Terakki Cemiyetine katıldı. (1907)
3. 1909 yılında meşrutiyet karşıtlarının çıkardığı 31 Mart İsyanı’nı bastırmak için Hareket Ordusu Kurmay Başkanı olarak İstanbul’a geldi ve isyanı bastırdı. (meşrutiyet taraftarı, yenilik yanlısı, inkılapçı kişilik)
Ordunun siyasete karışmaması gerektiğine inandığı için İttihat ve Terakki Cemiyetinden ayrıldı. (1909)
4. 1910 yılında Fransa’da Fransız ve İngiliz birliklerinin ortaklaşa düzenlediği Pikardi Manevraları’na (askeri tatbikatlara) Fethi Okyar ile birlikte gözlemci olarak katıldı.
5. 1911 yılında İtalya’nın Trablusgarp’a saldırması üzerine gönüllü olarak gizlice Trablusgarp’a gitti. (vatanseverliği).
Yerli halkı İtalyanlara karşı örgütleyerek Derne ve Tobruk’ta başarılı savunma savaşları yaptı. (teşkilatçılığı, örgütleyiciliği)
Binbaşı rütbesine yükseldi. İlk askeri başarısıdır.
7. 1913-1914 Balkan Savaşlarından sonra Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya askeri ataşe olarak atandı. (Diplomasi tecrübesi, demokrasiyi tanıma, Batıyı yakından görme)
Askerî ataşe: Büyükelçiliklerde görevli askerî uzman.
Yarbay rütbesine yükselmiştir.