Demokrasinin Temel İlkeleri

DEMOKRASİNİN TEMEL İLKELERİ
demokrasinin ilkeleri

Millî Egemenlik: Demokraside egemenlik millete aittir. Millet bu hakkını temsilcileri (milletvekilleri) aracılığıyla kullanır. Yönetenler, gücünü milletten alır. Hiçbir kimse, zorla iş başına gelemez. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Hürriyet ve Eşitlik: Hürriyet, başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. Bütün insanlar hürdür. Herkes, serbestçe düşünür ve düşüncelerini açıklayabilir.
Eşitlik, hiçbir ayrım olmaksızın herkesin kanun önünde aynı haklara sahip olmasıdır. Hiç kimseye din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşüncesinden dolayı farklı işlem yapılamaz.

Çoğulculuk/ Siyasi Partiler: Demokratik yönetimlerde, ülke sorunlarının çözüm yolları üzerinde aynı düşünceyi paylaşan insanlar bir siyasi parti kurabilirler. Vatandaşlar, bu siyasi partilerden birine üye olabilirler.

 Siyasi partiler, anayasa ve ilgili kanun hükümlerine uygun olarak faaliyetlerini sürdürürler. Siyasi partilerin hepsi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü kabul eder. İnsan haklarına saygılıdır. Millet egemenliğini esas alır. Demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine bağlıdır.
 Demokrasilerde hükümeti kurma görevi, genellikle seçimler sonucunda en çok milletvekilliği kazanan partiye verilir. Hükümeti kuran partiye iktidar partisi denir. Diğer siyasi partiler ise muhalefet partileri olarak adlandırılır. Siyasi partiler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır.

Katılımcılık/Sivil Toplum Örgütleri: İnsanların kendilerini ve toplumu ilgilendiren konularda ve karar alma süreçlerinde etkin rol oynamasıdır. Sendikalar, dernekler ve vakıflar aracılığı ile sosyal hayatta aktif olarak yer almasıdır.
İnsan Haklarına Saygı: Dini, dili, ırkı, cinsiyeti, siyasi düşüncesi ne olursa olsun insanlara sadece insan olmalarından dolayı saygı duymaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.