Anadolu’da Kurulan İlk Türk Devletleri
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Devletleri
SALTUKLULAR (1072-1202)
Selçuklu komutanlarından Ebu’l Kasım Saltuk tarafından Erzurum çevresinde kuruldu. Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliğidir. Haçlılar ve Gürcülere karşı başarıyla mücadele ederek Anadolu’nun korunmasına katkıda bulundular. Mama Hatun Külliyesi, Erzurum Kale Camisi Saltuklulardan kalmadır.
DANİŞMENTLİLER (1080-1178)
Selçuklu komutanlarından Danişment Ahmet Gazi tarafından Sivas, Tokat ve Niksar çevresinde kuruldu. Haçlılara karşı savaşarak Anadolu’nun Türk yurdu olarak kalmasına katkı sağladılar. Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlaması için mücadele ettiler. Tokat Niksar’da bulunan ve Anadolu’da kurulan ilk medrese olan Yağıbasan Medresesi Danişmentlilerden kalmadır.
MENGÜCEKLER (1080-1228)
Selçuklu komutanlarından Mengücek Gazi tarafından Erzincan ve çevresinde kuruldu. Gürcüler ve Rumlara karşı mücadele etmişlerdir. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası bu dönemden günümüze kalan en önemli eserlerdir. Taş işçiliğinden dolayı UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
ARTUKLULAR (1102-1409)
Selçuklu komutanlarından Artuk Bey tarafından Güneydoğu Anadolu’da kuruldu. Haçlılarla mücadele ederek Anadolu’yu korudular. Anadolu’da kurulan beylikler içinde en uzun ömürlü olanıdır. Malabadi Köprüsü, Mardin Hatuniye Medresesi, Diyarbakır Ulu Cami Artuklulardan kalmadır.
ÇAKA BEYLİĞİ (1081-1093)
Selçuklu komutanlarından Çaka Bey tarafından İzmir ve çevresinde kurulmuştur. Denizci bir beyliktir. Bizans ve Haçlılara karşı mücadele etmiştir. Çaka Bey, ilk Türk donanmasını kuran ve ilk deniz komutanı olan Türk beyi olarak kabul edilmektedir.