Güney Cephesi

 

 
Güney Cephesi PDF İNDİR
 

GÜNEY CEPHESİ / DESTANLAŞAN DİRENİŞ

Mondros Mütakeresi’nden sonra Adana, Antep, Maraş ve Urfa önce İngilizlerin işgaline uğramış, Paris Konferansından sonra Fransızlara devredilmiştir. İngilizler bölge halkına yönelik baskılar yapmadıkları için ciddi bir direnişle karşılaşmadılar.

 Fransızlar bölgeyi Ermenilerle birlikte işgal ederek ağır baskılar yaptılar ve sivil halka yönelik katliamlar gerçekleştirdiler. Bu durum halkın tepkisine neden oldu.

 Sivas Kongresi’nde bölgeye komutanlar tayin edildi. Bölgede bütün halkın katıldığı bir Kuva-yı Milliye hareketi başladı.

 Maraş’ta Sütçü İmam, Urfa’da Ali Saip Bey, Antep’te Şahin Bey, Adana(Osmaniye)’de Tayyar Rahmiye Hanım halka liderlik yaptılar.

 Uzun mücadelelerden sonra; 11 Şubat 1920’de Maraş, 10 Nisan 1920’de Urfa, 8 Şubat 1921’de Antep kurtarıldı.

 Fransızlar Sakarya Savaşı’ndan sonra imzalanan Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921) ile Anadolu’yu terkettiler.

 TBMM tarafından Maraş’a “Kahraman“(1973), Antep’e “Gazi”(1921), Urfa’ya “Şanlı”(1984) unvanları verildi.

KURTULUŞ SAVAŞI VE İTALYANLAR

 Birinci Dünya savaşı sırasında İtalya’ya gizli anlaşmayla İzmir verilmişti. Paris Barış Konferansı’nda (18 Ocak 1919) İngilizler Akdeniz’de güçlü bir İtalya istemedikleri için İzmir’in Yunanlılara verilmesini sağladılar. Bu olay anlaşmazlığa neden oldu.

İtalyanlar Muğla, Antalya ve çevresini işgal ettiler.

 İtalyanlarla TBMM arasında ciddi bir savaş olmadı. Çünkü İtalyanların hem İngilizlerle arasının açılması hem de bu dönemde İtalya’da iç karışıklık olması savaş ihtimalini azalttı.

 İtalyanlar II. İnönü savaşından sonra Anadolu’dan çekilmeye başladılar (5 Temmuz 1921) Sakarya savaşından sonra tamamen çekildiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.