Balkan Savaşları

 

 

BALKAN SAVAŞLARI 1912-1913

Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan Osmanlı Devletinin Balkanlarda varlığına son vermek amacıyla aralarında anlaştılar. Osmanlı Devletinin Trablusgarp ile uğraşmasından faydalanan Balkan Devletleri, Osmanlı Devletine karşı saldırıya geçtiler. Karadağ’ın Osmanlı Devletine saldırması üzerine Balkan Savaşları başladı.(1912)

Balkan Savaşlarının Nedenleri:

1-Rusya’nın Balkan Devletlerini Osmanlı Devletine karşı kışkırtması.(Rusya’nın Panislavizm Politikası)

2-Osmanlı Devletinin Trablusgarp Savaşı ile uğraşması.

3-Milliyetçilik Hareketleri

Panislavizm: Rusya’nın, Balkanlarda yaşayan Slav ırkından olan Ortodoksları bir çatı altında toplamak, İstanbul ve Boğazları ele geçirerek Akdeniz’e açılmak için izlediği politika.

 

I.BALKAN SAVAŞI (1912-13)

Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Karadağ kendi aralarında anlaşarak Osmanlı Devletine çeşitli yönlerden saldırıya geçtiler. Makedonya, Sırplar ve Karadağlılar tarafından işgal edildi. Bulgaristan Batı Trakya’yı tamamen işgal ederek Edirne ve Kırklareli’ye kadar ilerledi. Bulgar orduları Çatalca önlerine kadar geldiler.

Yunanlılar tüm Ege adalarını işgal etti. Savaş devam ederken Arnavutluk da bağımsızlığını ilan etti.(Osmanlı Devletinden ayrılan en son Balkan Devletidir.)

Bu kötü durum karşısında Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı. Avrupalı Devletlerin arabuluculuğuyla Londra Anlaşması İmzalandı.(1912)

Bu anlaşmaya göre;

Osmanlı Devleti Midye-Enez çizgisinin batısında kalan tüm topraklarını kaybetti.

Edirne ve Kırklareli elimizden çıktı.

Arnavutluk bağımsız oldu.

Ege adaları elimizden çıktı.

 

II. BALKAN SAVAŞI (1913)

Birinci Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı Devletinin kaybettiği toprakları Balkan Devletleri kendi aralarında paylaşamadı. En büyük payı Bulgaristan’ın aldığını iddia eden diğer Balkan Devletleri Bulgaristan’a savaş açtılar. Bu savaşa Romanya da katıldı. Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Karadağ Bulgaristan’la savaşırken Osmanlı Devleti de durumdan yararlandı. Daha önce kaybettiği Edirne ve Kırklareli’yi geri aldı. Avrupalı Devletlerin araya girmesiyle Bükreş Anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmaya Balkanlarda sınırları kalmadığı için Osmanlı Devleti katılmadı. Osmanlı Devleti Bulgaristan’la İstanbul Anlaşmasını (1913) imzaladı. Bu anlaşmaya göre;

Meriç Nehri her iki ülke arasında sınır kabul edildi. (Edirne Osmanlı Devletine kaldı.)

Batı Trakya Bulgaristan’a bırakıldı.

Yunanistan ile Atina Anlaşması (1913) imzalandı. Bu anlaşmaya göre;

Bozcaada ve Gökçeada dışındaki tüm Ege adaları Yunanistan’a verildi.

Selanik ve Girit adası da Yunanistan’a bırakıldı.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.